Vrei să te autodepășeșți într-un mod natural ? Ei te pot ajuta.
Clubul White Wolf condus de GD îți va oferi o experiență demnă de expresia “selva selvaggia” a lui Dante Alighieri. După ce termini cu bine călătoria inițiatică pe oricare dintre cele 21 de trasee puse la dispoziție de echipa clubului și mai treci și pe la “hamace”, deja eșți alt om. Unul mai puternic, mai abil în a găși soluțîi și în a infrunta provocările și obstacolele pe care junglă urbană ni le scoate în față zi de zi.
Dar cine sunt Lupii Albi care veghează poalele Munților Parâng?
Clubul Sportiv ”Montan Club White Wolf” n-a născut în 2008, tocmai în anul când Gabriel-Dan Chiriac (GD) devenea Maestru al Sportului. Om de o rară modestie, GD alege să dea mereu valoare celor din jur, să lase faptele să vorbească pentru el și mai ales să fie despre ceilalți și nu despre sine.
Așadar, la un an distanța de la momentul când GD a ajuns în Gorj și a descoperit potențialul deosebit al zonei Băîi de Fier, a decis că e momentul să pună bazele Clubului care de atunci și până astăzi, călește oameni. Generații de copii învață să se autodepășească transformându-se în tineri cu o stimă de sine ridicată, conștienți de capacitățile lor, dar și de limite, capabili să primească cu fruntea sus orice provocare.
Activitățile montane constituie pilonul de bază al clubului: drumeții, escaladă, via ferrata, speologie. Cei care prezintă aptitudini deosebite în această direcție, sunt îndrumați și ghidați spre cursuri de aviație și scufundări. Nici nu s-ar putea altfel, căci GD are în spate aproape 40 de ani de parașutism și câteva recorduri bifate.
Turiștilor, în schimb, le-au pregătit trasee de Via Ferrata pe care le pot explora liber, fără niciun fel de obligații financiare față de echipa care a amenajat aceste trasee. Tot ce le trebuie acestora e determinare și un echipament corespunzător.
Cel mai mare număr de trasee de Via Ferrata acrobatică din România
Descoperind că există în România un traseu de Via Ferrata ce poate fi parcurs contra cost, ei au făcut al doilea traseu de Via Ferrata din România, dar l-au făcut pentru că toți doritorii să se poată bucura de el.
GD: “Muntele este al nostru, al tuturor, nu este al meu…să pun stăpânire pe el și să iau bani pe el.”
“Traseele noastre vor fi întotdeauna NUMAI și NUMAI gratuite.” La ora actuală avem cea mai mare baza din țară de Via Ferrata. Via Ferrata clasică implică numeroase intervențîi artificiale din punct de vedere al amenajării, precum treptele de fier destinate cățărării.
Eu am mizat și mizez în continuare pe dorința omului de a ieși în natură, așadar nu îmi doresc să încarc muntele de fier.
Traseele amenajate de noi intră în categoria Via Ferrata acrobatică, asta înseamnă că ai la dispoziție toate prizele pentru mâini și pentru picioare pe care ți le oferă natură. În pasajele mai dificile, ori atunci când înălțimea constituie un impediment (precum se întâmplă în cazul copiilor, căci avem și copii de 4 ani care au percurs traseele noastre) există posibilitatea de a te trage pe cablu. Rolul cablului este de fapt de susținere în cazul unei căderi, însă poate fi folosit și în acest fel. Din fericire nu am avut incidente deosebite de-a lungul timpului.
Din cele aproximativ 40 de trasee din toată țară, 21 sunt numai la noi. Întreținerea traseelor de Via Ferrata nu este una foarte costisitoare. Cei care le parcurg sunt oameni de munte care știu să respecte ceea ce natură le oferă, așadar nu deteriorează în mod intenționat și nici nu lasă gunoaie, așa cum se întâmplă din nefericire pe traseele de drumeții.
Atelierul de hamace—12 la număr—o provocare pentru cei obișnuiți să privească înălțimile de la fereastră
Parcurgerea traseelor de Via Ferrata disponibile în toate gradele de dificultate (B, C, D, E) este adesea suficientă pentru a asigura gradul de satisfacție dorit de către turiști, dar nu întotdeauna. Atunci când omul vrea mai multă adrenalină, o poate avea participând la atelierul de hamace.
Atelierul de Hamace destinat turiștilor… este acea experiență unde turiștii vin cu ideile lor și pleacă cu ale noastre. Activitatea se desfășoară în condiții foarte stricte și de maximă siguranță și constă în parcurgerea unui traseu de Via Ferrata cu un grad redus de dificultate, până la punctul unde se găsesc hamacele.
Cât COSTĂ și cât DUREAZĂ?
Toată experiență durează aproximativ 3 ore, din care staționarea în hamace constituie 1– 1.30 h, în funcție de condițiile meteo. Întoarcerea la baza se face pe un traseu ușor de drumeții, lăsând timp de bucurie și asimilare a întregii experiențe de staționare în hamace.
Fotografiile pe care le oferim din partea casei sunt realizate de către noi cu aparate profesionale.
Cât despre costuri, acestea nu s-au schimbat din 2018 încoace. 50 lei / participant este prețul pe care Clubul White Wolf l-a stabilit și menținut, din dorința de a permite cât mai multor oameni să se bucure de o asemenea trăire.
Grupurile de turiști care participa la atelier sunt întotdeauna însoțiți de 2-3 membrii ai Clubului și în condițiile astea avem avantajul că ne putem formă și oamenii. Membrii clubului fiind elevi, copii, tineri se formează lucrând cu oameni din diverse categorii de vârstă, profesionale și sociale. E o formă de educație alternativă, ce îi determina să iasă din zona de confort și să învețe chiar ei de la cei pe care îi au în grijă timp de câteva ore.
Clubul are vreo 65 de membrii, dar numărul practicanților permanenți se reduce la localnicii care pot să aloce acestei activități timpul necesar săptămânal (în general ziua de sâmbătă e dedicată).
Clubul se susține din activitățile desfășurate pentru turiști, anume închirierea echipamentelor necesare parcurgerii traseelor pentru cei care nu au deja echipamente, dar și din realizarea atelierelor de hamace. Este important de știut că toate fondurile atrase din activitățile desfășurate cu și pentru turiști sunt utilizați pentru achiziția de materialele, echipamentele necesare pregătirii și pentru pregătirea membrilor Clubului. Echipamentul obligatoriu pentru a asigura un grad de siguranță acceptabil se constituie din: Ham, Lonje de asiguare cu absorbitor de șoc și Cască. Cu toate că avem panouri de informare puse la intrarea pe fiecare traseu (foto+text) și suplimentar le facem și instructajul celor ce nu au mai fost pe la noi, parcurgerea traseelor se face pe propria răspundere a fiecăruia.
Când ne putem bucura de hamace ?
Dacă sâmbăta este dedicată activităților sportive din cadrul Clubului, atelierele de hamace le organizăm exclusiv DUMINICĂ. Ca recomandare generală, activitățile montane se încep de dimineață, pentru a preveni potențiale probleme.
Despre importanță disciplinei și a responsabilitățîi pe care orice om dornic să cunoască muntele și sportul în general, trebuie să le înțelegă, puteți detalia la fața locului cu Gabriel-Dan Chiriac. Cu siguranță veți îndrăgi natură mai mult decât ați făcut-o până acum și veți învață să scoateți din voi tot ceea ce nu știați că aveți.
Dacă veniți la Baia de Fier, traseele amenajate de GD și Clubul White Wolf vă vor asigura vreo 3-4 zile de reconectare cu natura fără timp pentru plictiseală, așa cum se întâmplă cu toți cei care vin în taberele tematice, an de an.