În #Pensiuneapovestita, niciun detaliu nu e lăsat la voia întâmplării și fiecare colțișor încărcat de simbolism, spune pas cu pas povestea unui neam frumos de români–oltenii de sub munte. Iar atunci când oameni pasionați de tradiții și frumos se reunesc, pereții încep să spună povești…și ce mai povești spun!
Dacă măiestria artizanilor lemnului impresionează încă de la poarta locației, în interiorul sufrageriei spațioase, cel care “vorbește” este peretele vestic, însuflețit cu mult talent și o tehnică deosebită de artistul plastic – Daciana Ungureanu.
Cum poate “vorbi” un perete?
Poate, atunci când un antreprenor inspirat precum Mihai Olaru se lasă sedus de estetica plină de finețe a lucrărilor artistului plastic iubitor de etnografie – Daciana Ungureanu. Pe lângă încântarea ochiului ce rămâne ancorat în admirație în față creațiilor Dacianei, mintea încearcă să “citească” și să surprindă esența.
Daciana Ungureanu – artist plastic iubitor de etnografie expune prima pictură murală de anvergură
Având în spate o temeinică pregătire tehnică inginerească, Daciana DOAR a cochetat cu arta ani buni înainte de a-și accepta destinul de artist și de a i se dedica din plin. Un om de o rară finețe și o impresionantă modestie –nespecifică artiștilor–Daciana lasă creațiile sale să vorbească cu deosebită mândrie despre comoară noastră identitară.
Întâlnirea predestinată parcă cu un vas de lut ce-și aștepta “împlinirea” într-un raft de la Horezu, i-a deschis apetitul spre pictură pe ceramică. Atracția față de picturile rupestre preistorice împletită cu simțirea pur românească s-au călit în focul creator vreo 10 ani până când Daciana și-a găsit finalmente calea spre etnografie. Iar, cu ajutorul oamenilor ce au știut să-i aprecieze muncă, din 2011 încoace, timp de 7 ani, creațiile Dacianei au încântat, an de an privirile participanților la dineurile Ambasadei Americii în România. Participările la evenimente internaționale și naționale, oamenii de marca ce i-au admirat munca riguroasă și vivace totodată, i-au dat încredere că a făcut alegerea corectă la întâlnirea cu destinul.
Modestul artist debordează finalmente de mândrie doar atunci când vorbește despre tradițiile și simbolurile pe care le iubește și le redă cu pasiune mereu în mod diferit, însă menținând permanent semnificația lor intrinsecă.
De la Colecția Etnografică de ACASĂ la pictură murală de la Conacul Olarilor
Cum perfecționismul ce se ascunde în spatele eforturilor de a excela în fiecare activitate întreprinsă nu s-a lăsat dus nici în relația cu tradițiile, Daciana și-a transformat cuibul natal într-un spațiu al frumosului tradițional. Un loc în care modernitatea se poate lasă purtată pe aripile artei spre simțămintele cele mai aprinse al neamului nostru. Cei care îi vor trece pragul casei, vor descoperi o colecție impresionantă de obiecte populare printre care se numără și:
- 130 piese ceramică
- 50 îi
- peste 20 de picturi pe pânză
- 100 ouă
Așadar, treceți pe lista obiectivelor MUSAI de vizitat în Novaci Colecția Etnografică Daciana Ungureanu!
Inspirat la rându-i de artă plină de simbolism și de tradiție, Mihai Olaru i-a propus Dacianei o colaborare inedită pentru artistul novăcean: o pictură murală de mari dimensiuni.
12 simboluri ascunse în lucrarea ce spune povestea VIEȚII pe peretele ”povestitor”
- Întregul ansamblu semnifică răsăritul, acel moment sublim al trezirii soarelui–nou început și sărbătoare.
- Hora din jurul soarelui, simbol al lumii perfecte, exprimă bucuria întâlnirii între oameni cu ocazia sărbătorilor. Atunci migala și strădania femeii românce de a țese și împodobi straiele dădea în sfârșit roade și obținea aprecierile cuvenite.
- Soarele născător de lumină și căldură dă naștere verdelui, adică vieții.
- Semicercul ascunde semnul speranței creștine–ancora.
- Femeia văzută ca fiind coloana lui Brâncuși este o adevărată eroină. Femeia româncă de-a lungul istoriei a fost nevoită să fie acoperiș pentru familie și casă, având grijă de mai toate (de la prepararea hranei, la confecționarea hainelor, îngrijirea gospodăriei și munca câmpului).
- Bărbatul–stâlp ce ține casă–conferă stabilitate.
- Cunună de grâu semnifică prosperitatea, la fel cum o face și auriul de încununează compoziția dându-i totodată vitalitate.
- Compoziția din partea dreaptă, deși asemănătoare ansamblului principal, recreează însă forma scaunelor-clepsidră din jurul Mesei Tăcerii, drept tribut adus geniului brâncușian.
- Clepsidra are aici valoarea unui simbol ambivalent, pe de o parte este semnul scurgerii timpului, pe de alta al răsturnării timpului, al întoarcerii la origini.
- Cele două rezervoare ale clepsidrei reprezintă Cerul și Pământul, iar firul de nisip ce curge la rotirea clepsidrei reprezintă schimburile între cele două tărâmuri.
- Zimții care sunt prezenți pe întrega compoziție sunt semnul abundenței.
- Steaua cu opt colțuri era cusută pe cămășile ciobanilor pentru a-i ajuta să găsească drumul către casă. Ca element inovator, Steaua Dacianei nu este întreagă, căci întregirea ei stă în trăirea și experiența fiecărui privitor.
Cum de altfel în ochii privitorului stă descoperirea întregii valori estetice a lucrării ce promite a fi doar începutul unui nou drum în viața artistului novăcean.