Povestea noastră

Hai pe munte! Record de trasee via- ferrata la Baia de Fier

Comuna Baia de Fier, din județul Gorj, deține recordul în privința numărului de trasee montane via-ferrata, expresie care tradusă din italiană înseamnă ”drumuri de fier”.

”Traseele de tip via-ferrata presupun un traseu montan echipat cu şufe metalice, trepte de fier şi alte ancore”, explică Gabriel Dan Chiriac, cel care a creat toate aceste oportunități pentru iubitorii muntelui.

Cele 13 trasee ajung în cele mai frumoase locuri din Baia de Fier. Ele sunt de diferite lungimi și dificultăți.

Cele 13 trasee sunt:

Spirala Mare sau Spirala Muierilor– are o lungime de 400 de metri și o altitudine de 100 de metri, fiind un traseu dificil de parcurs (D). De asemenea, traseul poate fi făcut și noaptea deoarece este iluminat.  Poate fi parcurs într-o oră.

Creasta Peșterii– Nivel de dificultate B, 300 de metri lungime, la o altitudine de 100 de metri, traseul poate fi parcurs în 30 de minute.

Marea Crăpătură – Acest traseu poate fi parcurs în 20 de minute, este de dificultate B și are o lungime de circa 250 de metri, diferența de nivel fiind 100 de metri.

Spirala Mică– Acesta este un traseu de doar 15 minute, ușor de parcurs, de circa 100 de metri la o diferență de nivel de circa 30 de metri.

Loreley– Traseul este pe versantul vestic al Galbenului, are o lungime de 300 de metri, diferență de nivel de 105 metri și este de categorie ușoară, B.

Pantera Roz– Pentru acest traseu pregătește-te de o oră de cățărat pe munte, pe o lungime de 500 de metri, cu un grad de dificultate mediu.

Amfiteatrul Zmeilor– Acesta este un traseu dificil, D, pentru că deși se întinde pe o lungime de 250 de metri, diferența de nivel este de 230 de metri.

Săritoarea Ursului– Acesta este un traseu cu dificultate medie (C).

Spirala Medie-  Acesta este un traseu dificil, de dificultate D, și este parcurs în cel puțin o oră.

Laura– Nu vă lăsați păcăliți de numele drăguț pentru că acesta este traseul cel mai greu, de dificultate E, pentru care sunt necesare aptitudini de escaladă.

Vânturilor– Acesta este un traseu greu, D, pe o lungime de 250 de metri și 200 de metri diferență de nivel.

Virus– Un traseu organizat în pandemie, în 2020, de dificultate B.

Antivirus Acesta este un traseu care poate fi parcurs în 30 de minute, de dificultate C.

Detalii și coordonate AICI.

Lăsați un comentariu

Înscrieți-vă pentru newsletter-ul nostru

ro_RO