ȘEZI este un studio de design din Hăpria, comuna Ciugud, județul Alba, care și-a propus să nu lase simbolurile tradiționale să moară. Prin concepte extrem de originale, Lucian și Octavia Loiș, contribuie din plin la generarea unui trend, prin utilizarea simbolurilor de demult pe obiecte de mobilier din lemn. Însă nu crearea unui trend își doresc Octavia și Lucian, ci vor ca simbolurile românești să fie prezente permanent în viața noastră.
Un parteneriat Conacul Olarilor si ȘEZI. De la schițele din caiet la o pensiune cu poveste
”Dorim să exprimăm utilitatea artei în mediul în care trăim. Valorile populare românești stau la baza activității noastre creatoare”, explică ȘEZI.
Octavia și Lucian fac echipă în crearea tuturor proiectelor, dar au și colaboratori, iubitori de artă ca și ei. Octavia schițează ideile și croiește o poveste, iar Lucian găsește modalități de punere în practică, astfel încât piesa de artă să fie funcțională. Tot ei doi se documentează zile în șir pentru fiecare obiect.
La începerea parteneriatului nostru, ȘEZI făcuse deja o mulțime de proiecte cunoscute și care demonstrau talentul și puterea de muncă, însă celebru era conceptul pentru un ceas aniversar pentru Centenarul României, sub brandul Tissot.
Caietele cu schițe ale Octaviei sunt sursă nemărginită de inspirație. Foarte multe pagini au fost acoperite cu simboluri și cuvinte, în procesul de concepere a unei povești pentru Pensiunea ”Conacul Olarilor”. Au pornit de la o solicitare simplă, dar totodată complicată: să nu fie rustic, dar să păstrăm tradiția, să aducem simboluri tradiționale în zilele noastre, fără să le denaturăm.
Așa au apărut șase povești, pentru fiecare cameră, fiecare primind un nume încărcat de semnificațiile simbolurilor tradiționale: SOL, ZBOR, NATURĂ, SOARE, LUNĂ și VAL. Mobilierul este sculptat ori pictat cu simboluri care spun o poveste.
ȘEZI a început cu despicarea timpului, două scaune pentru mire și mireasă, doi tineri arhitecți la început de drum, cu bunica, Petrana Costa, și cu dorința celor doi de a face ceva împreună. Cei doi au creat două scaune de lemn, cadou de nuntă, unde fiecare simbol avea o semnificație, pentru ca la final să fie o poveste întreagă. Atunci au fost îndemnați de familie să facă asta în fiecare zi, să imprime cu dalta ori cu alte tehnologii simbolurile românești în lemn, pentru a ține timpul și motivele populare în prezent.
În atelierul ȘEZI, Octavia și Lucian reușesc să păstreze vii simbolurile românești, dar într-un context nou și potrivit pentru fiecare proiect în parte. Cei doi arhitecți lucrează în lemn, explicând că acesta este viu, dăinuie și se transformă odată cu noi. Se inspiră din cărți vechi, studiază obiecte și case tradiționale românești, iar muzeele sunt, de asemenea, sursă de inspirație.
ȘEZI a livrat produse și în afara României, dar cel mai recent proiect este crearea unui șah cu piese inspirate din simboluri tradiționale.