Povestea noastră

Cinci motive să vizitezi Baia de Fier

Județul Gorj este privilegiat din punctul de vedere al locurilor pe care le poți vedea, fiind disponibil atât turism de aventură, cât și cultural ori religios. Comuna Baia de Fier, din județul Gorj, este una dintre destinațiile cele mai frecventate din Oltenia de sub Munte, datorită multitudinii de oportunități de petrecere a timpului liber. Ne oprim astăzi la cinci dintre motivele pentru care trebuie neapărat să vii la Baia de Fier.

1. Record de trasee via-ferrata și escaladă

Comuna Baia de Fier din județul Gorj este localitatea cu cele mai multe trasee de via-ferrata și escaladă din țară. Traseele de via-ferrata aduc laolaltă efortul unei cățărări și pe de altă parte răgazul să observi minunile naturii. Multe din traseele din Baia de Fier sunt în topul pasionaților de turism montan.

Anual sunt organizate noi trasee care duc spre obiective naturale ale zonei. Cele mai noi trasee sunt realizate în anul 2020, în plină pandemie, primind numele de Virus și Antivirus Detalii despre trasee AICI. Pentru cei care vreți să susțineți activitatea Asociației White Wolf, organizația care a creat și a pus în siguranță toate aceste trasee, detalii AICI.

2. Cheile Galbenului

Cheile Galbenului se află pe teritoriul comunei Baia de Fier și sunt printre cele mai pitorești chei care și-au făcut loc prin munți. Puteți ajunge din DN 67 urmând indicatoarele spre Peștera Muierilor și după aproximativ 7 km sunteți în perimetrul spectaculos al Cheilor Galbenului.

Râul Galbenul a reușit să-și facă loc printre versanții Munților Parâng pe o distanță de aproape 2 kilometri. Râul Galbenul are trei izvoare chiar sub Transalpina, cea mai înaltă şosea din România, iar apele au săpat pereţii abrupţi ai muntelui. Turiştii vin aici și pentru alpinism, deoarece pereţii sunt potriviţi pentru astfel de activităţi.

3. Pestera Muierilor

Peștera Muierilor este unul dintre cele mai vizitate obiective din această categorie, fiind extrem de specială prin prezența stalagmitelor, stalactitelor și coloanelor. Peștera Muierilor este prima peșteră electrificată de români și a fost săpată în stâncă de apele limpezi ale râului Galbenul. Este disponibilă pentru vizitare o porțiune de 940 metri. Celebritatea peșterii este dată și de informația conform căreia într-o galerie de aici sunt expuse resturi fosile ale omului modern timpuriu și numeroase resturi fosile de urs de peșteră, lei de peșteră, hienă, lup, care au populat regiunea în urmă cu circa 40.000 de ani. Tot aici turiștii pot vedea o colonie de lilieci, de specii diferite.

Cât despre numele peșterii, legenda spune că vine de la faptul că aici se adăposteau femeile, copiii și bătrânii în vremuri de restriște.

4. Rânca/Transalpina

În mai puțin de o oră, plecând din Baia de Fier ajungi în zona montană Rânca- Transalpina, cea mai înaltă șosea din România. Transalpina oferă peisaje mirifice, iar drumul sinuos de aproape 150 de km aduce zeci de mii de turiști.

Cel mai înalt punct este în Pasul Urdele (la 2.145 m). Drumul trece prin patru județe – Gorj, Vâlcea, Sibiu, Alba – traversând Munții Parâng de la sud la nord.

Acest traseu, cunoscut inițial ca „Poteca Dracului”, a fost un drum de munte folosit de păstorii din Mărginimea Sibiului pentru a traversa munții cu turmele de oi în Țara Românească.Lucrările de refacere au avut loc în perioada 1934-1939. La inaugurarea drumului, în anul 1939, a participat și regele Carol al II-lea, însoțit de viitorul rege Mihai I. Aceștia au parcurs drumul la bordul unei mașini de teren, condusă chiar de regele Carol al II-lea. După inaugurare, drumul a primit denumirea de ”Drumul Regelui”.

5. Hamace pe stânci, unic în România

Amatorii de senzații tari au parte de o experiență inedită la Baia de Fier. După un trasei de via-ferrata, turiștii se pot odihni la o înălțime de 200 de m, în hamace susținute de stânci. „Hamace la înălțime” este în Cartea Recordurilor!

Dar prea multă vorbă, haideți la Baia de Fier.

Cum ajungi la Baia de Fier: Baia de Fier este situată în județul Gorj, la o distanță de 50 km de Târgu Jiu, 50 de km distanță față de Transalpina-Rânca, 70 km de Vâlcea, 325 km de la Timișoara și  245 km de București.

Unde te cazezi:  La Conacul Olarilor.

Lăsați un comentariu

Înscrieți-vă pentru newsletter-ul nostru

ro_RO